GROEIMODEL DE EFTELING.

De eerste aanzet tot wat nu de Efteling is, wordt al in 1933 gegeven! De kapelaans Rietra en de Klijn openen dan in Kaatsheuvel een paar trapveldjes en een speeltuintje voor de buurtkinderen. Ze noemen het een ´sportcomplex´. In 1949 ziet de burgemeester van Loon op Zand-Kaatsheuvel, mr. R.J.Th. van der Heijden (1898-1981), in dit sportcomplex recreatieve mogelijkheden die tot ver over de grenzen van Kaatsheuvel kunnen strekken. Een jaar later richt hij de Stichting Natuurpark de Efteling op. De naam komt waarschijnlijk van de boerderijherberg ´De Eersteling´ die drie eeuwen daarvoor in Kaatsheuvel stond.

In zestig jaar is een onontgonnen stuk heide, bezaaid met vliegdennen, gegroeid tot een themapark van wereldformaat. De Efteling is niet, zoals veel parken, naar Amerikaans voorbeeld in een korte tijd opgebouwd, maar groeide door de jaren heen, waarbij attracties hier en daar werden aangepast en bijna jaarlijks nieuwe attracties werden toegevoegd. Eerst waren er uitbreidingen die vooral op sport en natuur zijn gericht namelijk: Een grote vijver, parkeervelden, tennisbanen, sportvelden en een nieuwe speeltuin. Maar na 1952 kwamen er de eerste attracties en bezienswaardigheden: Het sprookjesbos, een roeivijver, de dansende schoentjes, de stoomcarrousel, de vliegende fakir, holle bolle Gijs, de stoomtrein. De Efteling groeit in deze periode beetje bij beetje, maar er is nog steeds geen massale groei. Deze periode was de Efteling erg op kleine kinderen gericht.

Vanaf 1981 zijn er in het familiepark ook meer attracties verschenen om jeugdige bezoekers tussen twaalf en twintig jaar aan te trekken. De introductie van de Python zette de Efteling meer dan ooit op de kaart. Na een aantal van deze zogenaamde thrillrides werd vanaf 1986 toch ook teruggegrepen naar het oorspronkelijke thema: het sprookje. Attracties van formaat zijn onder meer Fata Morgana (1986) en Droomvlucht (1993).

Anton Pieck en de Efteling

Op 31 mei 1952 opende de Efteling de deuren. Anton Pieck is de geestelijk vader van het Sprookjesbos in de Efteling. Pieck is de ontwerper van het in 1952 geopende sprookjespark De Efteling in Kaatsheuvel, dat is uitgegroeid tot een van de belangrijkste attractieparken in Nederland, dat ook buiten Nederland grote faam geniet.

Begin jaren vijftig werd Anton Pieck gevraagd om mee te werken aan het oprichten van een sprookjespark met speeltuin. Zijn naam was toen al gevestigd als illustrator van bekende sprookjesboeken, zoals die van de gebroeders Grimm en de Sprookjes van Duizend-en-één-nacht. Zijn scheppende geest bezegelde het overrompelende succes van het eerste echte themapark van Nederland, sprookjespark ‘de Efteling’ in Kaatsheuvel.

Tot 1974 bleef hij actief ontwerpen voor de Efteling. Mede door Anton Pieck is de Efteling geworden tot een nationaal monument van de Nederlandse vrijetijdscultuur. Een ontmoetings-plaats van generaties die, hoe verschillend ook, elkaar herkennen in eenzelfde emotie van nostalgie en romantiek.

Ook al groeit het gebied voor DREAMSCAPE-FRIESLAND naar ongeveer het oppervlak van de huidige Efteling, IT FRYSKE PARADYSKE wordt geen pretpark, het is VERSCHILLIG, gericht op de mens en diens behoefte tot lijfelijk contact met de natuur.

Smallingerland, Friesland maakt het verschil. Dus…..DRACHTEN, ja NATUURLIJK.

Dit bericht werd geplaatst in 1. Ideeën,voorlichting en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Mijn opbouwtip:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s