Oer it projekt fan en foar de Fryske mienskip.

GROEI-MODEL: aanzet tot groei,
aanzet tot vogelenzang, aanzet tot echte re-creatie.

MODULAIRE OPBOUW. Dit concept is bedoeld als een groeiende TOTAAL-visie, in integrale opbouw, waarvan in den beginne maar een beperkt deel (module 1 en module 2) kan worden gerealiseerd.

 

Een gecombineerde parking (module 1) is zo’n begin. Een aan-grenzend ARBORETUM/PINETUM (module 2a, 2b en 2c) ondersteunt dan het belang van deze City-Parking. Er zou een geleidelijke overgang kunnen zijn tussen een “groene parking” en het landschapspark. DREAMSHAPE kan worden gerealiseerd als METAMORPHOSE van het super groene Friese coulisselandschap tot een betovertuin, een speeltuin, een beeldentuin …….

DUURZAAMHEID: De “groene Centrum-Parking is voor CO2-opname ruim beplant en oogt daardoor als een overgang van wegen en stedelijke bebouwing naar het omliggende bos-en weidelandschap.

OP ZOEK NAAR HET PARADIJS?…..gevonden bij Drachten in UITZONDERLIJK FRIESLAND.

DE VOORLOPIG TWEE BELANGRIJKSTE BASIS-FUNCTIES van dit UNIEKE project:

I.  AIRE:   EVEN WEG VAN DE SNELWEG

Een landschapsproject voor passerende toeristen zou iets kunnen worden als een Franse Aire. Deze liggen zo’n 60 km uit elkaar. Een paradijselijk ingerichte re-cre-AIRE, een rustpunt langs de snelweg zou hier zeer welkom zijn. Dit aspect zou onderdeel kunnen zijn van

– MODULE 1: een ruim gecombineerd parkeerterrein.  voor:
lijnbushalte Heerenveen-Drachten-Groningen
overstapplaats regio-bussen
startlocatie/eindpunt City-bus (elektrisch vervoer)
carpoolplaats
parking forensen
parking voor bezoekers van het LANDSCHAPSPARK
camperplaats
AIRE voor automoblisten
Parking voor bezoekers Drachten-Centrum/ ziekenhuis/kenniscampus enz.

– MODULE 2. ARBORETUM/PINETUM ( klik hier > http://bit.ly/ZQIufC )

Het terrein zou deels kunnen worden ingericht als arboretum ( een bomentuin) maar aangevuld met groepen bloeiende heesters. Landelijk en zeker internationaal trekken arboreta jaarlijks tienduizenden bezoekers. Groepen bomen en struiken kunnen het hele jaar door een kleurrijk aanblik geven aan DREAM-SKIP-DRACHTEN. Het is nuttig om het terrein te omgeven met een hoge aardwal en daarop naaldbomen en groenblijvende heesters te plaatsen.

een kleurrijk geheel.

Klik hier >  Merel ± 40 sec. Turdus merula Blackbird (Wim Rougoor) of deze: http://www.ratata.nl/vogels/mp3/69-Merel.MP3

RECREATIEGEBIED. Het terrein kan grenzen aan een aantal woonwijken van de tweede stad van Friesland. Bij een goede ontsluiting is bereikbaarheid te voet of fietsend een kwestie van maximaal een kwartier. Gewoon lekker relaxen, naar een groep reeën of Friese paarden kijken, picknicken met het gezin, een kanovaart, lekker eten in het specialiteiten-restaurant…

Het concept IT FRYSKE PARADYSKE is gediend met de maximale ontsluiting en toegang naar de snelweg. En daarme staat DREAMSCAPE-DRACHTEN  open voor de regionale, landelijke en buitenlandse toerist. In Drachten zijn de laatste jaren belangrijke vernieuwende projecten zoals het Drachtstervaartproject en renovatie van het Raadhuisplein-gebied voltooid.

Maar visueel en dus voor de fysieke aantrekkelijkheid van Drachten voor een passant op de A7 of de Wâldwei maakt dat geen verschil.

II.  TOERISTENTREKPLEISTERPLAATS. Een wél zichtbaar, aantrekkelijk gebied aan de stadsrand zou het gezicht, het visitekaartje van Drachten, Smallingerland, Opsterland, Friesland kunnen zijn. Smallingerland is mede betrokken bij Leeuwarden, Culturele hoofdstad van Europa 2018. Een centraal gelegen en aantrekkelijk groot landschapspark met parkeergelegenheid en een goede hotel-accomodatie is voor LWD2018 een aanbeveling.

Re-creatieVoor overige opties: klik op de knop Diverse functies, of hier > https://dreamshapedrachten.wordpress.com/diverse-functies/

BESCHEIDEN BEGIN. De Efteling in het gehucht Kaatsheuvel is ooit bescheiden opgestart en mede door de inbreng van de tekenleraar Anton Pieck uitgegroeid tot een geweldige publieks-trekker. Ook DREAMSKIP-FRYSLÂN kan zo op beperkte schaal (in MODULES) worden opgestart als ARBORETUM/PINETUM plus enkele andere functies. Het is gedacht als GROEI-MODEL. Zie bericht:

https://dreamshapedrachten.wordpress.com/2013/03/14/groeimodel-de-efteling/

Mijn opbouwtip:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s