SP stadsrandvisie

Van Velzen SP bepleit ruimte voor rust en speelplezier.

08-06-2006 • Nederlandse steden veranderen steeds meer in oorden van steen en beton. SP-Kamerlid Krista van Velzen is daarom blij met het advies van de Raad voor het Landelijk Gebied, waarin aandacht wordt gevraagd voor de groene kwaliteit van de openbare ruimte in de stad. Die wordt namelijk ernstig bedreigd door de bouw van woningen en kantoren. “Groen rond het huis is belangrijk voor de stad, maar zeker ook voor de mensen,” zegt Van Velzen. “In de Nota Ruimte is 75 m2 groen per woning als richtgetal gesteld. De norm is niet bindend en van een groene tijger verworden tot papieren tijger. Het is nu tijd de groene tijger echt te ruimte te bieden.”

De Raad voor het Landelijk Gebied heeft berekend dat de Nederlandse gemeenten nu ruim drie kwart van de beschikbare ruimte vol plannen met woningbouw. Na aanleg van andere voorzieningen als winkelcentra, wegen en paden blijft slechts 2% over voor natuur. Het idee achter die groene ruimte is dat het rustgevend werkt voor inwoners, speelruimte biedt voor kinderen en dat het economische waarde van onroerend goed in de stad vergroot. Van Velzen: “Voor mij staat de rust voor mensen en het speelplezier van de kinderen voorop. Ieder kind moet toch lekker in het gras kunnen ravotten en een hut kunnen bouwen in de bosjes?”

Basisfoto landschapspark DREAMSCAPE<

De Raad adviseert de minister middelen te bieden aan provincie en gemeenten. Daarbij denkt de Raad aan praktische oplossingen voor groen om de stad, proeftuinen voor natuurontwikkeling in en om de stad en meer samenwerking tussen gemeenten en regio’s bij inrichting van landelijk gebied.

De zoektocht naar groene ruimte verplaatst zich naar het buitengebied. De ruimte daar moet toegankelijker worden gemaakt voor recreatie. De SP heeft bij het vaststellen van de financiering van stedelijke vernieuwing geld geclaimd voor ontwikkeling van die groene ruimte.

Dreamscape-Smallingerland/Opsterland is tevens gedacht als WERKGELEGENHEIDS-PROJECT.

De commerciële belangen liggen bij de PROVINCIE FRIESLAND, bij de betrokken gemeenten maar evenzo bij het Rijk en particuliere ondernememers. Zoals de Efteling bovenlokale belangen dient, zal ook DREAMSCAPE-FRYSLÂN © boven-lokale, boven-regionale en boven-nationale belangen kunnen dienen.

Mijn opbouwtip:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s